Benzoil Peroksit İçeren Ürünler

Benzoil Peroksit İçeren Ürünler

Benzoil Peroksit İçeren Ürünler 

Bir organik asit olan benzoil peroksit, çoğunlukla akne tedavisinde kullanılır. Yaklaşık yarım asırdır hafif ve orta dereceli sivilceler için benzoil peroksit içeren tedaviler uygulanmaktadır. Benzoil peroksit içeren ürünler; reçetesiz jeller, kremler, temizleyiciler, leke gidericiler, duş jelleri, sabunlar ve tonikler şeklinde sıralanabilir. Akne tedavisinde sıklıkla tercih edilen benzoil peroksit içeren ürünler, bazen salisilik asit de içerebilir. İkisi arasındaki fark ise benzoil peroksit içeren ürünlerin salisilik asite göre cildi daha fazla kurutmasıdır. Benzoil peroksit içeren ürünlerin kullanım amacı, sivilce oluşumunu önlemek ve varsa cilt yüzeyindeki akneleri tedavi etmektir.

Benzoil Peroksit Ne İşe Yarar? 

Ciltteki bakterileri öldürerek gözenekleri tıkayan ölü hücreleri ve yağları temizleme, aslında “Benzoil Peroksit Ne İşe Yarar” sorusunun cevabı. Ancak, benzoil peroksit içeren ürünlerin her ciltte farklı etki yarattığı da göz önünde bulundurulmalı. Bazı ciltlerde bu maddeyi içeren ürünler:

  • Kızarıklık
  • Kuruluk
  • Tahriş
  • Güneş hassasiyeti

gibi yan etkileri de peşi sıra getirebilir.
Genel anlamda, sivilce tedavilerinde sıklıkla başvurulan benzoil peroksit, aslında organik bir asit türevi. Sivilceleri bir yandan kuruturken diğer yandan da yenilerinin oluşmasını engeller. Aynı zamanda, aknelerin neden olduğu istenmeyen şişlik ve kızarıklığı da önler. Tüm bunların yanında lekeleri de gidermeye yardımcı görev yapar. Siz de sivilcesiz, lekesiz ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak istiyorsanız, benzoil peroksit içeren ürünleri deneyebilirsiniz.

Benzoil Peroksit mi Salisik Asit mi? 

Her iki bileşikten elde edilen ürünler, akne tedavisinde uygulanabilir. Benzoil peroksit içeren ürünler, cilt yüzeyindeki bakterilerin düşmanıdır. İltihabı azaltarak yüzeydeki mikroplardan sizi kurtarır. Salisik asit ise cilt yüzeyinin altında etkindir. Gözeneklerinizi tıkayan yağ ve ölü cilt hücrelerini temizler. Farkları şöyle sıralanabilir:

  1. Benzoil peroksit iki halkalı benzen, salisik asit ise tek halkalıdır
  2. Benzoil peroksit suda az çözünürken salisik asidin çözünürlüğü daha fazladır.
  3. Benzin peroksit salisik asite göre daha kurutucudur. Yani salisik asit biraz daha nemlendirici etki gösterebilir.
  4. Benzoil peroksit salistik asite göre daha uzun sürede etki eder. Benzoil peroksit en çok iltihaplı sivilcelerde etkili iken salisik asit siyah noktalar ve lekeler üzerinde etkilidir.

Benzoil Peroksit Krem Nasıl Uygulanır?  

Benzoil Peroksit krem kullanılmadan önce cildin uygulamaya hazırlanması gerekir. Bu aşamalar:

  • Cildin peroksit bazlı bir yüz temizleme jeli ile yıkanması
  • Cildin durulanması
  • Benzoil peroksit bazlı kremi cilde ince tabaka halinde uygulanması
  • Uygulamanın günde bir ya da iki kere tekrarlanması

Bu aşamalardan sonra bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir:

  • Güneş ışınlarına karşı hassasiyet geliştirebilirsiniz.
  • Tedavi süresince yapay UV ışınlarından Güneş yanıklarından uzak durmanız gerekir.
  • İlaç gözlerinizde, burnunuzda, ağzınızda ya da kırık ve çatlakların bulunduğu noktalara uygulanmamalıdır.
  • Yanlışlıkla krem jel ya da benzeri benzoil peroksit ürünlerinden birini bu bölgelere değdirdiğinizde, bol su ile yıkamanız gerekir.

Benzoil Peroksit Zararlı mı?  

Ciltte akneli kısımların tedavisinde herkesin kullanmak için can attığı benzoil peroksit içeren ürünler, zaman zaman yan etki de gösterebilir. Benzoil peroksit zararları:

  1. Ciltte kuruma kızarma ve soyulma
  2. Uygulanan bölgelerde, kaşıntı ve tahriş
  3. Güneş yanığı olan bölgelerde döküntüye neden olma
  4. Benzoil peroksit bazlı ürünler saç ya da kumaşları beyazlatabilir. Dolayısıyla giysilerinizden kumaşlarınızdan ve saçlarınızdan uzak tutmanız gerekir.
  5. Bazı kişilerde alerjiye neden olma

Benzoil Peroksit alerjisi nasıl anlaşılır?  
Benzoil peroksite alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için ilk yapılması gereken şey 2 ya da 3 gün boyunca ilacı küçük sivilcelerinizin olduğu bölgeleri bir miktar uygulamanızdır. Ardından uyguladığınız bölgede normalden fazla şişlik kızarıklık ve ani dökülmeler gözlerseniz, bu benzoil peroksit ürünlerine karşı alerjiniz olduğunu gösterir.

Benzoil Peroksit İçeren Ürünlerin Yerine Ne Kullanabilirim? 

Cildiniz hassas ya da alerjik ise, egzama, seboreik dermatit ya da sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarınız varsa benzoil peroksit içeren ürünler, sizin için uygun olmayabilir. Bu aşamada farklı bir bileşen tercih etmek isteyebilirsiniz. Akne tedavisinde benzoil peroksit ürünlerin yerine ilk akla gelen alternatif salisik asit bazlı ürünlerdir. Ancak, salisik asit bazlı ürünler de benzoil peroksit gibi reçetesiz satılsa da bazı yan etkileri vardır. Bunlar: kurdeşen, kaşıntı, cilt soyulması, ciltte sızlama ya da karıncalanma şeklinde sıralanabilir. Özellikle hamilelik ya da emzirme dönemlerinde, cildinize uygulayacağınız her türlü ürün için bir dermatoloğa danışmanız en doğrusudur. Salisik asit dışında akne tedavilerinde başka bileşikler de kullanılabilir. Bunlar: Adapalen, tretinoin, azelik asit içeren ürünler olabilir.

Benzoil Peroksit İçeren Ürünler Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

 Kullanan kişilerin yorumlarına göre benzoil peroksit içeren ürünler. Yaklaşık 4 hafta içerisinde etkisini gösteriyor. Ancak benzoil peroksit içeren ürünler, kullanım süresi bakımından cildin yapısına ve sivilcelerin şiddetine bağlıdır. Dört haftadan uzun süre benzoil peroksit krem, jel ya da diğer ürünlerini kullanmanıza rağmen cildinizde bir değişiklik görmezsiniz bir dermatolog başvurabilirsiniz.

Benzoil Peroksit İçeren Ürünlerin Fiyatları 

Ürünlerin piyasa değeri; markasına, paketlenme şekline ve konsantrasyonuna göre değişir. Benzoil peroksit krem, %10 konsantrasyondan fazla yoğunlukta ise daha yüksek fiyata satılır. Daha yüksek oranlı Benzoil peroksit içeren kremler, cildinizde tahriş neden olabilir. Sabunlarından duş jeline dek reçetesiz satılan bu ürünleri bir dermatoloğa danışarak almanız önerilir.

Bebek bakımı konusunda daha fazla içerik için Bebek Bakımı kategorimizi ziyaret edebilir, paylaşımlarımızdan ilk haberdar olmak için Facebook ve Instagram hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

2 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir