Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu

Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu

Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu 

Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu Nasıl Hazırlanır
Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu Nasıl Hazırlanır

Erkek bebek baş çevresi tablosu, doğumdan itibaren bebeklerin beyin gelişimi ve genel büyüme hızını anlatır. Presentil tablosu şeklinde de adlandırılır. Bu tablo bebeklerin yaşlarına göre ortalama Baş çevresi ölçümlerini ifade eden bir referanstır. Bu tabloda yaş aylar olarak ifade edilir. Baş çevresi ise santimetre ile simgelenir. Ebeveynler bebeklerinin baş çevresinin bu tabloya uyup uymadığını bakarlar. Gereğinden fazla büyük ya da küçük baş çevresi durumunda, acil olarak doktorlarından yardım almalıdırlar.

Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu Nasıl Hazırlanır?

Her kurumun kendi toplumsal bebek fizyolojisine göre hazırladığı erkek bebek baş çevresi tablosu bulunur. Bu tabloların hepsi, Dünya Sağlık Örgütü’nün büyüme hızı tabloları baz alınarak oluşturulur. Örneğin, 2 aylık bir erkek bebeğin baş çevresi ortalama 39,1 cm’dir. Bebeğinizin fizyolojik gelişimini bu tablodaki ortalama ölçülere bakarak anlayabilirsiniz. Böylece, bebeklerin ortalama gelişiminin normal seyrinde olup olmadığı ebeveynlerince anlaşılabilir.

Erkek Bebek Baş Çevresi Ölçümü Nasıl Yapılır?

Erkek bebek baş çevresi ölçümü, beyin gelişimini anlatan önemli bir değerdir. Baş çevresi ölçümü için öncelikle yumuşak bir mezura bulmanız gerekir. Ardından bebeğinizin kafasının en geniş kısmını bulmalısınız. Bu kısmı kaş ve kulakların üzerinden başın arka kısmına kadar yumuşak mezurayı sararak anlayabilirsiniz. Ölçümü gerçekleştirdikten sonra yaşa göre ağırlık ve boy ölçüleri ile birlikte presentil tablosuna bakabilirsiniz.

Erkek Bebek Baş Çevresi Presentil Tablosu

Erkek bebeklerin baş çevresi, doğumdan başlayarak 18 aya kadar takip edilmesi gereken önemli bir göstergedir. Bu gösterge sayesinde, bebeğinizin beyin gelişimi ve kafatasının şeklini anlayabilirsiniz. Erkek bebek persentil tablosu, bebeğinizin baş çevresinin yaşa göre dağılımını gösteren bir grafiktir. Tabloda 3’ten 97’ye kadar presentiller belirtilmiştir. Presentil ise bir değerin yüzde kaçlık dilimde olduğunu sizlere anlatır. Örneğin, 6 aylık bir erkek bebek baş çevresi 43 cm olsun.

Bu değer, presentil tablosunda 50 kısma denk gelsin. Tablo bu aşamada size şunu anlatır: Aynı yaş grubundaki erkek bebeklerin yarısının baş çevresi, bulduğunuz değerden küçük diğer yarısı ise büyüktür.
Erkek bebek baş çevresi presentil, genelde 3 ve 97 presentiller arasında normal kabul edilir. Çok küçük ya da çok büyük ölçtüğünüz baş çevresi, Bebeğinizin gelişiminde ya da Kafatası şeklinde bir sorun olabileceğini ifade eder.

Erkek Bebeklerde Baş Çevresi Tablosu Ne Sıklıkta Kullanılmalı?

Uzmanlar tarafından ayda bir kez bebeklerin büyüme eğrisinin aile tarafından saptanması gerektiği biliniyor. 3 ayda bir olmak üzere bebeğin gelişimi için erkek bebek presentil tablosu değerlendirilir. Uzman doktor tarafından gerekli eğri belirlenerek bebeğin gelişiminin normal aralıkta olup olmadığı değerlendirilir. Olması gerekenden sapma varsa uzman yönlendirmesi ile erken önlem alınır.

Erkek Bebeklerde Baş Çevresi Küçüklüğü

Erkek bebeklerde baş çevresi küçüklüğü, bebeğinizin beyin gelişiminin normalden daha yavaş olduğunu anlatabilir. Eğer bebeğinizin baş çevresi, 3 presentil in altında ise baş çevresi küçüklüğü vardır. 24 aylık kontroller doğrultusunda, 3 presentilin altına düştüyse yine baş küçüklüğü vardır.

Erkek Bebeklerde Baş Çevresi Küçüklüğü Neden Olur?

Bebeğinizin baş çevresi küçüklüğü birçok nedene bağlı olabilir. Bunlar arasında genetik bozukluklar, enfeksiyonlar, beslenme yetersizliği, beyin hasarı, hidrosefali yani beyin omurilik sıvısı birikmesi gibi durumlar sayılabilir.

Erkek Bebeklerde Baş Çevresi Küçüklüğü Nelere Neden Olabilir?

Baş çevresi küçük olan bebeklerde:

Gelişim geriliği, zeka geriliği, nörolojik sorunlar, davranış bozuklukları görülebilir. Erkek bebek baş çevresi presentil tablo ile bunu keşfettiğiniz an, derhal bir doktora gitmeniz gerekir. Erkek bebeklerde baş çevresi küçüklüğünün tedavisi, nedene göre değişebilir. Pek çok durumda ilaç tedavisi ile düzeltilebilen bu hastalık, cerrahi müdahale de gerektirebilir.

Erkek Bebeklerde Baş Çevresi Küçüklüğü ve Ebeveynler

Baş çevresi küçüklüğü bebeklerin aileleri için de stres kaynağı olabilir. Ebeveynler bebeklerinin sağlığı ve geleceği konusunda endişe duyabilir. Bu nedenle, ailelerin psikolojik destek alması gerekir. Bu destek sayesinde, bebek ile daha sağlıklı bir bağın kurulması beklenir.

Erkek Bebeklerde Baş Çevresi Büyüklüğü

Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu
Erkek Bebek Baş Çevresi Tablosu

Makrosefali de denen baş çevresinin normalden büyük olması, kalıtımsal nedenlerle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, edinsel nedenlerle de makrosefali bebeklerde gözlenebilir.

a. Kalıtımsal nedenler:

  • Ailevi makrosefali
  • Hidrosefali
  • Ailevi sendromlar

b. Edinsel nedenler:

  • Beyinde su toplanması
  • Beyin tümörleri
  • Enfeksiyonlar
  • Kanamalar ve travmalar

şeklinde sınıflandırılır.

Erkek bebek baş çevresi ölçümleri, normalden farklı bir değer çıkabilir. Bu durumda, derhal daha ayrıntılı incelemeler yapılmalıdır. Bu incelemelerde; ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi teknikler uygulanır.

Bu yöntemler sayesinde, bebeğin beyin yapısı ve fonksiyonları mercek altına alınır. Patolojik bir durum varsa tedaviye geçilir. Sizin de bebeğinizin baş çevresi ölçümünde bir farklılık varsa vakit kaybetmeden uzmanlara danışınız.

Bebek bakımı konusunda daha fazla içerik için Bebek Bakımı kategorimizi ziyaret edebilir, paylaşımlarımızdan ilk haberdar olmak için Facebook ve Instagram hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

1 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir