Gebelikte Şeker Yüklemesi 2021

Gebelikte Şeker Yüklemesi 2021

Gebe şeker yüklemesi, geçmişte diyabet hastalığı öyküsü gözlemlenmemiş olmasına karşın gebeliğin belli bir döneminde şeker metabolizmasında ortaya çıkan bozuklukların kontrol altına alınması amacıyla gerçekleştirilen uygulamalardır. Gebeliğin başladığı süreden itibaren ilk 24 ile 28 hafta aralığında yapılan tarama testleri sonucunda, gebelikte şeker yüklemesi zorunluğunun ortaya çıkıp çıkmadığı saptanabilmektedir. Söz konusu durumun ortaya çıkması ve gebe bireyin şeker metabolizmasında bozukluklar gözlemlenmesi halinde uzman hekim gözetiminde diyet ya da egzersiz gibi yöntemler kullanılarak şeker değerinin kontrol atlına alınması hedeflenmektedir. Gebelikte şeker yüklemesiyle ilgili en çok merak edilen detayların başında gebelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır? Sorusu yer almaktadır. Belirtilmiş olduğu gibi ilk 24 ile 28 hafta aralığında yapılması gereken testler sonucunda şeker yüklemesi zorunluluğu denetlenmektedir.


Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir?

Gebelikte Şeker Yüklemesi Gebe şeker yüklemesi ya da gebelikte şeker yüklemesi; gebenin geçmiş yaşamında herhangi bir diyabet ya da şeker sorunu olmamasına durumda bile görülmektedir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan şeker metabolizması bozukluklarının tedavi edilmesi hedefiyle gerçekleştirilen yöntemlerdir. Gebelikte şeker yüklemesi zorunluluğunu ya da Gestasyonel Diyabet varlığını denetlemek adına “50 gr. Glikoz Tarama Testi” yapılmaktadır

Gestasyonel Diyabet Nedir, Etkileri Nelerdir?

Gestasyonel Diyabet;

  • Aile geçmişinde diyabet öyküsünün bulunması,
  • Daha önce 4000 gr üzerinde bebek doğurma
  • Fiziksel aktivasyonlarda yüksek düzeyde düşüşün .
  • Oral Glikoz Tolerans Testi sonucunun normalden farklı olması

Gibi hamilelik döneminde gözlemlenen şekere karşı intolerans halinin düşük olmasıdır. Gebelikte şeker yükleme haftası (24 ile 28 hafta aralığı) kapsamında yapılan testlerle şekere karşı intolerans direncinin olup olmadığı tespit edilebilmektedir. 50 gr. Glikoz Testi ya da gebelikte şeker yüklemesi testi 75 gr gibi klinik testler aracılığıyla Gestasyonel Diyabet sorunu test edilebilmektedir.

 

Şeker-Glikoz Yükleme Testi

75 gr şeker yüklemesi testi nasıl yapılır? Merak edenler için gebelik döneminde uygulanan bu testten önce “50 gr. Glükoz Testi” yapılmaktadır. 50 gr kadar glikoz içeren bir bardak suyun gebe bireye içirilmesinin ardından gerçekleşen tarama testinde;

Anne adayının kan şekerinde bulunan “Glikoz Düzeyi” ve “Venöz Plazma” seviyeleri inceleme altına alınır. 75 gr şeker yüklemesinormal değerleri;

  • Açlık kan şekeri değerinin 92 mg/dl
  • saat kan şekeri değerinin 180 ml/dl
  • saat kan şekeri değerinin 153 gr/ml

Seviyelerinden düşük olması halinde normal olarak kabul edilmektedir. Şeker yükleme süreci yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Şeker yükleme sürecinin ardından anne adayında gebelik döneminde ortaya çıkan şeker bulgusuna rastlanıp rastlanmadığı denetlenmektedir.

Gebelikte Diyabetin Getirebileceği Olası Riskler

Gebelik döneminde ortaya çıkan şeker bozukluğu sorunları anne ve bebek olmak üzere çeşitli riskler barındırmaktadır. Gebelikte şeker yüklemesi testi yaptırmayanlar açısından, şeker bozukluğunun ortaya çıkarılamaması çok daha ciddi risklerin gelişmesine sebep olabilmektedir. Bu kapsamda gebelik döneminde gözlemlenen şeker bozukluklarının bebek üzerinde ortaya çıkarabileceği temel sorunlar şu şekildedir:

  • Sindirim sistemi, böbrek, kulak, beyin ve santral sinir sisteminde ortaya çıkabilecek olası anomaliler
  • Doğum sonrası bebekte kan şekeri değerinin olması gerektiğinden yüksek/düşük çıkması
  • Bebeğin 4000 kilogramdan daha ağır doğması (irilik)
  • Bebeğin çok küçük doğması
  • Bebekte gözlemlenebilen olası akciğer solunum sistemi bozuklukları

Gibi durumlar gebelikte şeker yüklemesi yüksek çıkanlar açısından doğum öncesinde söz konusu sorunların kontrol altına alınmaması halinde gözlemlenme riski olası olan olumsuzluklardır.

Gebelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırılmalı

Gebelikte şeker yükleme testi yaptırılmalıdır. Gebeliğin 6. ayında gizli diyabeti tespit etmek için bir test yapılır.

Gebelik, artan insülin direnci, insülin sekresyonunda telafi edici artışlar ve hiperinsülinemi ile karakterizedir. Gebeliğin erken döneminde (ilk trimester ve ikinci trimesterin ilk yarısı), açlık ve yemek sonrası kan şekeri hamile kadınlarda hamile olmayan kadınlara göre biraz daha düşüktür. İnsülin direnci genellikle ikinci trimesterde ortaya çıkar ve hamilelik sırasında daha da artar. Bu fenomenin fizyolojik anlamı, fetüse yeterli miktarda glikoz verilmesini garanti etmektir, mekanizması büyük ölçüde plasenta tarafından salgılanan hormonların etkisiyle ilişkilidir. Gestasyonel diyabette insülin direncindeki değişiklikler normal gebelikten önemli ölçüde daha belirgindir ve insülin sekresyonundaki kompansatuar artış da bozulur.

Hamilelik Sırasında Şeker Yükleme Testinin Amacı Nedir?

Gebelikte gelişen ve doğumdan sonra geçen bir diyabet şekli olan gestasyonel diyabet taraması için şeker yükleme testinin özel formatı ve referans değerleri kullanılmaktadır. 24-28 haftalık hamilelikte gerçekleştirilir.

“Hamilelik Sırasında Şeker Yükleme Testi” Çalışmasının Özellikleri

Gebe kadınlarda diabetes mellitus taraması için, bir kadının doktora ilk ziyaretinde, kan şekeri ve / veya glikozlu hemoglobin (HbA1c) seviyesinin test edilmesi zorunludur. Bu çalışmalar, kriterlerinden birini kullanarak (7 mmol / L’nin üzerinde veya 11,1 mmol / L’nin üzerinde rastgele bir örnekte veya HbA1c’nin %6,5’in üzerinde) kullanarak yani aşikar diabetes mellitus’u tanımlamayı veya hamile bir kadını ilişkilendirmeyi mümkün kılar. Olası gestasyonel diyabet grubunda (kriter – hamile bir kadında 5.1’in üzerinde, ancak 7.0 mmol / l’nin altında açlık şekeri).

Daha erken bir aşamada karbonhidrat metabolizması bozukluğu tespit etmeyen tüm gebelere 24-28. gebelik haftalarının arasında şeker yükleme testi yapılır.

Test sırasında hasta, 250-300 ml ılık (37-40 °C) içme suyunda çözülmüş 75 g kuru glikozdan oluşan bir glikoz çözeltisini 5 dakika içinde içmelidir. Araştırma için üç kez venöz kan alınır:

aç karnına (glikoz almadan önce),

Glikoz aldıktan 1 saat sonra,

Glikoz aldıktan 2 saat sonra.

Glikoz çözeltisinin alınmasının başlangıcından itibaren süre sayılır.

Daha fazlası için facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

17 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir