Gebelikte Üşüme

Gebelikte Üşüme

Gebelikte Üşüme

Gebelikte Üşüme
Gebelikte Üşüme

Gebelikte Üşüme diğer adı ile hamilelikte üşüme, hamile bireyin sürekli değişiklik gösteren hormon seviyesi nedeniyle en sık karşılaştığı durumdur, doğal olarak hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı hakkında endişelen değerli annelerimiz bu yazımızda sizlere, Gebelikte Üşüme belirtileri, Gebelikte Üşüme Nedenleri, Hamilelikte Titreme neden olur gibi endişe ettiğiniz sorulara cevap vereceğiz.

Gebelik döneminde yaşanan üşüme birçoklarını endişelendirse de ülkemizde birçok bölgenin geleneklerinde kadın bir bireyin üşümesi gebelik belirtisi olarak nitelendirilmiştir, ancak bu tamamen bilimden uzak bir örfümüz durumundadır kadın bireyde meydana gelen üşüme, titreme ve ateş bilimsel açıdan gebelik belirtisi değildir. Ancak dediğimiz gibi özellikle ayak üşümesi gebelik belirtisi olarak nitelendirilmektedir.

Gebelik sürecine annenin sabit bir dönemde üşümesi oluşmaz ancak vücuttaki hormon değişimleri nedeniyle hamileliğin başlarında üşüme daha sık gerçekleşmektedir.

Gebelikte Üşüme Belirtileri

Söylediğimiz gibi gebelikte üşüme oldukça normal bir rahatsızlıktır bunda korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur, üşümenin en önemli nedeni vücut metabolizmasının daha hızlı çalışması ve vücudun çalışma prensibinin gün ve gün değişmesidir, bu durum ise beraberinde terleme yada üşüme gibi semptomları ortaya çıkartır. Yazımızın ana konusu olan üşüme ele alınır ise üşüme ile birlikte şu belirtiler de görülebilir.

  • Titreme,
  • El ve ayaklarda soğukluk,
  • Dudakların beyazlaması,
  • Tırnakların morarması,
  • Burnun çok soğuk olmasıdır.

Gebelikte Üşüme Nedenleri?

Elbette ki herkesin bünyesi farklıdır, özellikle zayıf bünyelerde üşüme hamilelik durumunu oldukça zorlaştıracaktır hal böyle olunca kişi üşümeyi tetikleyen şeyleri öğrenip bunlara önlem almak isteyebilir, gelin bu sebepleri beraber ele alalım,

Gebelikte Üşüme Nedenleri
Gebelikte Üşüme Nedenleri

Özellikle vücutta meydana gelen Demir Eksikliği hamilelikte ortaya çıkan en yaygın sorunlardan birisidir, hamilelik sürecinde annenin vücudu oldukça fazla kan üreteceği ve bebeğin sağlığı için gerekli enzimleri salgılayacağı için vücutta demir eksikliği meydana gelir bu durum ise vücudun ısı dengesini bozarak hamilelikte üşüme yada terleme gibi sorunları ortaya çıkartır.

Bir diğer önemli sorun ise vücutta meydana gelen demir eksikliğinin ortaya çıkarttığı kansızlık durumudur bu kansızlık durumu da halsizliği ve üşümeyi ortaya çıkartır.

Bir diğer üşüme belirtisi ise tiroit bezlerinin düzgün çalışmaması, tiroit bezlerinin düzgün çalışmaması da hamilelik sürecinde üşüme ve titreme gibi semptomlara neden olur.

Hamilelik sürecinde üşümenin en önemli nedeni ise vücutta meydana vitamin eksikliğidir, vücuttaki vitamin eksikliği iştahsızlık, mide bulantısı kusmanın yanı sıra üşümeye de yol açmaktadır.

Hamilelik sürecinde üşümenin son ve en tehlikeli nedeni ise vücutta meydana gelecek bir enfeksiyondur, oldukça tehlikeli olan bu durumun çözümü için mutlaka doktor kontrolü ve uygun tedavinin yapılması gerekmektedir.

Hamilelikte Titremeyle İle Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte üşümekten bahsettik, peki üşümenin meydana getirdiği ve kişiyi en çok rahatsız eden titreme durumu ile nasıl başa çıkılmalıdır. Gelin birlikte cevaplayalım.

Titreme ile başa çıkmanın en kolay ve hızlı yolu daha kalın kıyafetler giymektir, vücut ısınızı dengelemek adına sıcak tutan daha kalın kıyafetler giyerek titremenin önüne geçebilirsiniz, bunun yanı sıra demir takviyesi de vücut ısınızı dengeleyip üşümeye bağlı titremenin önüne geçecektir.

Her vücut rahatsızlığında olduğu gibi iyi beslenme ve düzenli uyku ve dinlenme süreci de yine hamilelik döneminde yaşayacağınız üşüme ve titremelerin önüne geçecek en etkili silahların başında gelmektedir.

Hamilelikte titreme bebeğe zarar verir mi?

Gebelikte Titreme
Gebelikte Titreme

Evet birçoklarının en merak ettiği soru üşümeye bağlı meydana gelen titreme bebeğime zarar verir mi olacaktır, bu sorunun en net cevabı bebeğinize zarar vermeyeceğidir, ancak bu titremenin sebebi farklı ise doktorunuzdan yardım almanız oldukça önemlidir, örnekle açıklamak gerekir ise epilepsi, multipl skleroz yada parkinson gibi hastalıklar nedeniyle yaşadığınız titremeler için mutlakla doktorunuzdan yardım almanız gerekmektedir.

Bunların dışında meydana gelen stres, üşüme, düşük kan şekeri, yüksek kafein alımı gibi nedenlerle meydana gelen titremelerde ise süreklik arz etmemesi durumunda korkmanızı gerektiren bir durum yoktur.

Hamilelikte başınıza gelebilecek sağlık sorunları için sitemizin hamilelikte sağlık kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Facebook sayfamızı takip ederek içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Instagram sayfamızı takip ederek içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Hamile Yaşam’da bulunan sağlık makaleleri tavsiye öneri niteliğinde olup ciddi durumlar yada şüphelerde hekiminize danışmanız şiddet ile önerilir, aksi durumlarda hamileyasam.com sorumluluk kabul etmez.

7 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir