Hamilelikte Düşük Neden Olur, Nasıl Önlenir? 2022

Hamilelikte Düşük Neden Olur, Nasıl Önlenir? 2022

Hamilelikte düşük yapmak her anne adayının en korktuğu şeylerden biridir. Gebeliğin ilk 139 gününde yani ilk 20 haftası içinde hamileliğin kendiliğinden sonlanmasına abortus ‘düşük yapmak’ denir. Düşüklerin çoğunluğu ilk 13 haftada meydana gelir. Bu nedenle ilk 3 aylık süreçte daha dikkatli olunmalı, beslenmeye ekstra özen gösterilmeli ve stresten uzak durulmalıdır.

Düşük yapan birçok kadın bu konuda kendisini suçlasa da, genellikle düşük nedenleri anne adayından kaynaklanmaz.

Hamilelikte Düşük Sebepleri

  • Bebeğin Genetik Yapısı: Embriyo 46 kromozom taşır. Bunların yarısını anneden, yarısını babadan alır. Kromozomlarda dizilim yanlışlığı veya sayısında eksiklik olması düşük ile neticelenir. Hamilelikten önce kromozom incelemesi yaptırarak bu durumu önceden belirlemek mümkündür.
  • Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması: Bu durumdaki bir anne adayı sık sık enfeksiyona yakalanır. APL denilen antikor seviyesinin normalden az oluşu kan pıhtılaşmasına sebebiyet verir. Bu da embriyoya kan akışını engelleyerek düşüğe neden olur. Kronik rahatsızlıklar da düşük yapmaya zemin hazırlar.
  • Hormonal Bozukluklar: Tiroid bezi hastalıkları düşük yapmaya sebep olan şeyler arasındadır. Kontrol altına alınmamış diyabet vb. sorunlar anne karnındaki bebeğin doğmadan ölmesine yol açabilir.
  • Anatomik Problemler: Rahim ağzında ve rahimde bulunan yapısal problemlerin de düşüğe neden olması muhtemeldir.
  • İleri Yaş: 35 yaşından sonraki hamileliklerin sağlıklı devam ettirilmesi daha zordur. 35 yaş üzeri kadınlarda düşük görülme oranı %35 civarındadır.
  • Sağlıksız beslenmek, vücudun yorulup gebeliği reddetmesine sebep olarak düşük yapmayla sonuçlanabilir. Sigara-alkol veya yüksek dozda kafein kullanmak, bilinçsiz ilaç kullanımı, aşırı fiziksel aktivite, ağır kaldırma ve kontrolsüz hareketler düşük yapmayı tetikler.
  • Yoğun stres ve yoğun iş temposu hamilelikte düşük yapmayı tetikler, özellikle stresten uzak durmanız ve ağır işlerden kaçmanız gereklidir.

Hamilelikte Düşük Belirtileri

Vajinal kanama düşüğün en önemli bulgularından biridir. Kanama açık renkli ya da koyu kahverengi olabilir. Her kanama gebelikte düşük belirtileri içerisinde değerlendirilemez. Çünkü ilk haftalarda lekelenme tarzı vajinal kanamalar normal kabul edilir. Embriyo rahme tutunurken bir miktar kanama gözlemlenir.

Vajinal kanamayla beraber kasık ağrısı ve kramp varsa düşük ihtimâlinden şüphe edilir. Düzenli aralıklarla tekrarlanan, giderek şiddetlenen kasık ağrısı; bulantı ve göğüslerde gerginlik gibi belirtilerin âniden yok olması düşüğe işaret ediyor olabilir.

Gebelikte Düşük Nasıl Önlenir?

Bunun kesin olarak engellenmesi mümkün değildir. Fakat riski azaltmak için bu tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:

  • Stresten kaçının. Sizi rahatlatan şeylerle meşgul olun, hobi edinin, Gebelikte düşüğün en önemli mental nedeni strestir bu süreçte kendinizi olabildiğince rahat hissetmeniz önemlidir.
  • Yorucu işlerden uzak durun, ağır kaldırmayın.
  • Doktorunuzun talimatlarına uyun.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
  • Hekiminizin yazdığı takviye ve ilaçlar varsa bunları düzenli kullanın.
  • Bitki çaylarını rastgele tüketmeyin, mecbur kalmadıkça kullanmayın. Bazı bitki çayları rahim bölgesini uyarır ve kasılmaları artırarak düşüğe önayak olabilir.
  • Rahim bölgenizi darbelerden koruyun.
  • Bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için meyve-sebze ağırlıklı beslenin.
  • Tabii ki sigara ve alkol kullanmayın.
  • Sağlık problemleriniz varsa gebelikten önce tedavi olun.
  • Kafein içerikli ürünleri aşırı miktarda tüketmeyin.
  • Hekiminizin önerisi dışında ilaç almayın.
  • Gebeliğin son 3 aylık döneminde sırtüstü yatmayın.

Gebelikte Düşük Tedavisi

Hamilelik tam olarak sonlanmışsa doktor, hastayı takibe almakla yetinir. Ancak düşük meydana gelmişse, rahimde embriyoya ait parçalar varsa cerrahi kürtaj yöntemiyle alınır.

Düşüğün neden gerçekleştiğine bağlı olarak rahim ağzına dikiş (serklaj) veya hormon tedavisi gibi yöntemlere başvurulabilir.

Düşük yapan kişi bolca istirahat etmeli kendisini yormamalıdır. Ayrıca bir müddet cinsel birliktelikten kaçınması önerilir yeniden cinsel birliktelik sağlamak için 1-1,5 ay sonra gerçekleşecek adet döneminin geçişi beklenmelidir.

Düşük Yaptıktan Sonra Tekrar Ne Zaman Hamile Kalınır?

Hiçbir komplikasyon görülmezse 1-1,5 ay içerisinde âdet gerçekleşir. Yumurtlama fonksiyonlarının normale dönmesiyle birlikte kişi yeniden hamile kalabilir. Fakat tekrar buna hazır olup olmadığınızın netleştirilmesi gerekir. Bu aşamada bazı tetkiklere ihtiyaç duyulabilir. Bu tetkiklerin tamamlanmasından sonra doktorunuza danışıp tekrardan çocuk sahibi olmayı deneyebilirsiniz.

Facebook sayfamızı takip ederek içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Instagram sayfamızı takip ederek içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Sitemizde Hamilelik Hastalıkları ile ilgili diğer içeriklerimiz için tıklayınız  

Hamile Yaşam’da bulunan sağlık makaleleri tavsiye öneri niteliğinde olup ciddi durumlar yada şüphelerde hekiminize danışmanız şiddet ile önerilir, aksi durumlarda hamileyasam.com sorumluluk kabul etmez.

9 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir