Hamilelikte El Uyuşması

Hamilelikte El Uyuşması

Hamilelikte El Uyuşması

Hamilelikte el uyuşması; şeker hastalığı, B12 eksikliği gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Hamilelikte el uyuşması şikâyetiniz varsa nöroloji doktoruna görünmeniz gerekir.

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

  • Şeker Hastalığı: Diyabet, çevresel sinirlerde fonksiyon kaybına yol açabilir. Şeker hastalığı sinirlere zarar veren boyuta gelmişse buna diyabetik nöropati adı verilir.
  • B12 Eksikliği: B12, sinir gelişiminden ve işlevlerinden sorumlu vitaminlerin başında gelir. Vücutta yeteri kadar B12 olmaması, gebelikte el uyuşması problemini beraberinde getirebilir.
  • Öte yandan A ve diğer B grubu vitaminlerinin; demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliği de hamilelikte el kol uyuşması problemine yol açabilir.
  • Karpal Tünel Sendromu: Toplumda sinir sıkışması diye bilinen bu rahatsızlık baş, işaret ve orta parmakta uyuşmaya sebebiyet verir. Yüzük parmağının bir bölümünde de uyuşukluk yapar. Devamlı el bileğinin hareket ettirilmesini gerektiren bir işle meşgul olunuyorsa (bilgisayar kullanmak gibi), ellerde ağrı ve karıncalanma gözlemlenebilir.
  • Vücutta Su Toplanması: Hamilelikte el uyuşması sebepleri arasındaki bir başka durum, su birikimi yani ödem oluşmasıdır. Gebelik sırasında vücuttaki kan hacmi artar ve progesteron hormonu yükselir. Buna bağlı olarak ödem gelişir. Ortaya çıkan ödemler sinir uçlarına ve atardamarlara baskı yaparak kan dolaşımını zayıflatır. Ellerde uyuşma, ayaklarda ve bileklerde şişlik bundan kaynaklanır. Söz konusu problem çoğunlukla hamileliğin 6. Ayından sonra meydana gelir.

Hamilelikte El UyuşmasıHamilelikte El Uyuşması Nasıl Teşhis Edilir?

Nöroloji doktoru şikâyetlerinizi detaylı olarak sorgulayacak ve sizden bazı testler isteyecektir. Şüpheler şeker hastalığına veya vitamin eksikliğine işaret ediyorsa kan testleriyle çeşitli vücut değerlerine bakılır. Kan sayımı, tiroid hormon seviyeleri, kan şekeri gibi tetkikler yapılabilir.

Bulgular karpal tünel sendromunu gösteriyorsa tanıyı kesinleştirmek için EMG testi istenebilir. Nâdiren hem el bileğind hem de daha yukarılarda (boyun fıtığı gibi) sinir sıkışması görülebilir. Boyundaki yapıların durumu MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ile anlaşılabilir.

 

Hamilelikte El Uyuşması Tedavisi

  • Gebelikte kilo ve yağ dokusu artışı nedeniyle su tutulması yaşanır. Bunlar el ve kollarda uyuşma, vücutta şişlik yapar. Özellikle geceleri daha belirgin şekilde gözlemlenir. Ellerinizi yataktan sarkıtarak sallamanız uyuşmayı biraz olsun hafifletebilir. Uyuşmaların geçmemesi hâlinde doktora gitmek gerekir.
  • Uyurken elinizin üzerine yatmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Hamilelikte el uyuşması nasıl geçer? Diye düşünüyorsanız, önce bunun sebebini tespit ettirmelisiniz. Eğer karpal tünel sendromu varsa tedavi bu hastalığa yönelik olacaktır. Gerekiyorsa bileğin düz durması için atel veya bandaj gibi eşyalar kullanılabilir yahut el bileğine bir ilaç (steroid) enjeksiyonu yapılabilir. Bazen de topikal olarak uygulanan kremler ya da bebeğe zararı olmayacak parasetamol grubu ilaçlar tercih edilir.
  • Tedaviler işe yaramazsa sinirlerdeki sıkışmayı düzeltmek için ameliyat yöntemine başvurulur.
  • Vitamin eksikliği söz konusuysa ona göre takviye reçete edilecek, eksikliğin giderilmesi için bu doğrultuda bir diyet programı düzenlenecektir.
  • Gebelikte sağlıklı beslenmeye her zamankinden daha fazla özen göstermek lâzımdır. Özellikle ödem yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır. Yapya tatlandırıcılar, paketli gıdalar, karpuz, konserve yiyecekler, hazır ekmek, turşu bunlardandır.
  • Bileğinizi sürekli hareket ettirmek durumundaysanız, ellerinizi sık sık dinlendirmelisiniz. Ayrıca bileğinize hafif masaj yapmak da uyuşmayı azaltır.
  • Bol su tüketmeli, tuzu azaltmalısınız. Böylelikle vücudunuzda fazla su toplanması olmaz.
  • Demir, magnezyum, A ve B vitamini, potasyum ve kalsiyum bakımından zengin besinler tüketmeyi ihmâl etmemelisiniz.
  • Gebelikte el uyuşması tedavisi için, karpal tünel sendromlu hastalara özel bir eldiven de verilebilir. Bunu kullanmak sinirlerdeki ağrıyı ve baskıyı bir nebze giderir. Fakat bunlar uzun süre kullanılmamalıdır. Yoksa eldeki sinirler zayıflayabilir.
  • Kişi diyabet hastasıysa öncelik kan şekeri düzeyini normal seviyeye indirmek olacaktır.
  • Bütün bu yöntemler sonuç vermezse karpal tünel sendromu cerrahi müdahaleyle ortadan kaldırılabilir. Fakat cerrahi müdahale en son seçenektir. Bilhassa gebelikte, ameliyat hem doktor hem de hasta tarafından pek arzu edilen bir uygulama değildir.

Üstelik hamilelikte el uyuşması zaten büyük olasılıkla doğumdan sonra kaybolacaktır. Uzmanların tecrübelerine ve bu durumu yaşayanların yorumlarına göre gebelikte el uyuşması, doğumun ardından kendi kendine geçmektedir. Fakat bu, her hastada böyle olacak diye bir şey yoktur.  Sinirin kalıcı olarak hasara uğrayacağı akut ve ağır vakalar ameliyat ile tedavi edilir.

İçeriklerimizden ilk haberdar olmak için FACEBOOK sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme

Emziren Annenin Beslenme Rehberi

13 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir