Hamilelikte Şeker Yüklemesi

Hamilelikte Şeker Yüklemesi

Hamilelikte Şeker Yüklemesi

Hamilelikte şeker yüklemesi, annede gebelik şekeri olup olmadığını belirlemek için yapılan bir testtir.

Gebelikte Şeker YüklemesiÖnceden diyabet hastalığı olmamasına rağmen, hamilelik sırasında şeker metabolizması bozulan pek çok anne adayı vardır. Bu duruma gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) denir.

Söz konusu rahatsızlığın tespit edilebilmesi için gebelikte şeker yükleme testi uygulanır.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Neden Yapılır?

Gebelik, başlangıcından doğuma kadar devamlı kontrol altında tutulması gereken bir süreçtir. Anne adayının bütün yaşamsal fonksiyonları doktor tarafından belli aralıklarla izlenmelidir. Gerek annenin, gerekse bebeğin sağlığı buna bağlıdır.

Şeker de, hamilelik süresince takibi zorunlu olan değerlerden biridir. İşte gebelikte şeker yüklemesi, annede gebelik diyabeti olup olmadığını saptamak amacıyla gerçekleştirilir.

İnsülin, kandaki glukoz oranını dengeleyen hormondur. Gebelikte hormonlar yükseldiği için insülin, kan şekerini düzenlemekte yetersiz kalabilir. Bunun sonucunda gestasyonel diyabet oluşur.

 

Gebelik şekeri erken doğuma veya bebeğin aşırı kilolu doğmasına yol açabilir. Öte yandan erken doğum nedeniyle bebeğin akciğerleri gelişimini tamamlama fırsatı bulamayabilir ve hayatı tehlikeye girebilir. Birtakım metabolik rahatsızlıklar da gözlemlenebilir.

Hamilelik şekeri olan annelerin çocuklarında Tip 2 diyabet hastalığının görülme riski yüksektir. İşte tüm bu ihtimâllere karşı önlem almak ve gebelik şekeri tedavisi uygulamak adına, önce duruma netlik kazandırmak için gebelikte şeker yüklemesi yapılır.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılır?

Bu işlem genellikle 6. Ayda uygulanır. Hekimler, gebeliğin ilk zamanlarında anne adayının açlık değerini ölçmekle yetinir. Bu şekilde genel değerlendirme yaparlar. Anne adayında şekere yönelik bir risk unsuruyla karşılaşılmazsa, hamileliğin 6. Ayında şeker yüklemesi yapılır.

Hamilelikte şeker yükleme zamanı 24. İle 28. Haftalar arasıdır. Önceki hamileliğinizde gestasyonel şeker hastalığı yaşadıysanız bu test 16.-18. Haftalar arasında uygulanacaktır.

Anne yüksek riskli gebelik geçiriyorsa testin 32-34. Haftalarda ikinci kez yapılması mümkündür.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

  • Anne adayına içerisinde 50 gram Glukoz bulunan su (glukola) içirilir. 1 saat sonra kanda venöz plazma glukoz seviyesine bakılır.
  • Bundan sonra 2 saat beklemek gerekir. Bu süre zarfında bir şey yeyip içilemez. Ayrıca fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır.
  • Tarama testinden 1 saat sonra kan şekerinin 140 mg/dL ya da bundan yüksek olduğu gözlemlenirse Oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılır.
  • OGTT testinde içirilen sudaki glukoz miktarı bu sefer 100 grama çıkarılır.
  • Anne adayının kan şekeri 3 saat boyunca takip edilir. Bu şekilde vücutta glukozun kullanılabilirlik düzeyi ölçülmüş olur. Böylece hamilelikte gizli şeker varsa kesin tanı koyulabilir.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Normal Değerleri

Anne glukoz solüsyonunu içtikten 1 saat sonra değerlerine bakılır. 140mg/dL veya bundan daha düşükse normal kabul edilir. Bu da sizde gebelik şekeri olmadığı anlamına gelir.

Kan şekerinin 140mg/dL değerinden fazla olması hâlinde, yukarıda da ifade edildiği gibi oral glukoz tolerans testi uygulanır. Bu testin sonucu da normalden yüksek çıkarsa gestasyonel diyabetiniz var demektir.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Sonrası Ne Yapılır?

  • Eğer hamilelik şekeri olduğu belirlendiyse anne adayına özel diyet ve egzersiz programı hazırlanır. Ayrıca insülin tedavisi ile gebelik şekeri kontrol altında tutulmaya çalışılır.
  • Oluşturulan beslenme listesinde unlu mâmüller dondurma, çikolata, şerbetli tatlılar yer almaz. Anne adayının şekeri tetikleyecek besinlerden kaçınması amaçlanır.
  • Diyetin yüzme ve yürüyüş gibi egzersizlerle desteklenmesi daha etkili olmasını sağlar.
  • Bildirdiğimiz bu yöntemler işe yaramazsa insülin tedavisine başlanır.
  • Öte yandan gestasyonel diyabet doğumdan sonra da varlığını sürdürebilir. Bunun için anne bebeğini dünyaya getirdikten sonra hekim kontrollerini aksatmamalı, diyabet riskine karşı takip altında tutulmalıdır.
  • Bilhassa önceki hamileliğinde gestasyonel diyabet yaşamış annelerin, sonraki hamileliğinde bununla karşılaşma ihtimâli daha fazladır. Böyle bir durum varsa doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
  • Ayrıca önceki gebeliğinde 4.5 kg’dan daha ağır bebek doğuran, obezite sorunu yaşayan, yakın akrabalarında diyabet hastalığı olan anneler de yüksek risk grubundadır.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mı?

Doktorlar bu konuda fikir ayrılığı içerisindedir. Bazı bilim insanlarına göre bu test diyabet riskini yok ediyor.

Hamilelikte şeker yüklemesi bebeğe zarar verir mi? Diye endişelenen anne adaylarının bir kısmı da bu testi yaptırmaktan çekiniyor. Çünkü uzmanların bazıları ‘gebelikte bu kadar şeker yüklemek annenin de bebeğin de sağlığını tehlikeye atar.’ Diyor.

Fakat hamilelikte şeker yüklemesi yaptıranların yorumları ile kafanızı karıştırmaktansa hekiminizi dinlemeniz en doğrusudur. Doktorunuz sizden bu testi istediyse gerekli gördüğü içindir. Ona güvenmeli ve dediklerine uygun hareket etmelisiniz.

Diyabet ve benzeri rahatsızlıklardan korunmak için hamilelik boyunca dengeli ve yeterli beslenmeye de özen göstermelisiniz.

Doğumun ardından eski düzeninize geri dönerseniz bu, süt kalitenizi olumsuz etkiler. Bundan dolayı sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı hâline getirmelisiniz.

İçeriklerimizden ilk haberdar olmak için FACEBOOK sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme

Emziren Annenin Beslenme Rehberi

131 Beğen

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir